kompetenciafelhők

cloud-native platform technológiák

Nagyvállalati ügyfeleinknél cloud-native runtime platformokat (konténer orkesztráció, logging, monitoring) telepítünk és illesztünk a meglévő IT infrastruktúrájukhoz, majd támogatjuk ezek hosszútávú hibamentes/magas rendelkezésre állású működését.

cloud-native platform felhő
Partnereink redhat ms
cloud-native platform felhő
microservice alkalmazások optimalizálása
platform felhő felelőse Nagy Péter

Nagy Péter

felhőfelelős

platform felhő felelőse Nagy Péter

Felhőfelelősként egyik legfontosabb feladatom, hogy kialakítsam a platform technológiák tekintetében a felhő szakmai portfólióját, figyelembe véve a nagyvállalati ügyfeleinknél felmerült igényeket és a szakmai trendeket. Mindeközben pedig arra törekszem, hogy biztosítsam a szakmai fejlődési utat a kompetenciafelhő tagok számára a portfóliónkban lévő platform technológiákkal kapcsolatban.

/ kapcsolódó szolgáltatás

cloud platforms

A felhőalapú technológia számos előnyt kínál a hagyományos alkalmazás-telepítési modellekkel szemben, ideértve az informatikai és fejlesztési erőforrások hatékonyabb felhasználását, a könnyebb és olcsóbb karbantartást, valamint a folyamatos szolgáltatásnyújtást a különböző csatornákon keresztül. Átfogó tudással rendelkezünk a felhőalapú technológiákat illetően, amelyeknek köszönhetően lehetővé válik a hálózati alapú alkalmazások telepítése és üzemeltetése egy megosztott és rendkívül rugalmas ICT-környezetben.

felhő

Alkalmazott felhőalapú technológiák, amelyekben folyamatosan fejlesztjük tudásunkat

/ Konténer technológiák: Docker, CRI-O, Podman
/ Konténer orkesztrációs megoldások: Kubernetes, OpenShift/OKD, VMware vSphere with Kubernetes, BanzaiCloud Pipeline
/ Public cloud-ok: Azure, AWS
/ Monitoring (observability) eszközök: Prometheus, Grafana, Jaeger
/ Incident management: PagerDuty, OpsGenie
/ Logging eszközök: Elastic stack, Fluentd
/ Service mesh: Istio, BanzaiCloud Backyard
Kubernetes Certified service Provider minősítés

Kubernetes Certified Service Provider

kubernetes

Az Alerant minősített Kubernetes Certified Service Provider lett.

További részletek

kubernetes

Mit csinál egy kompetenciafelhő tag a projektekben?

A cloud-native platform technológiák kompetenciafelhő tagjai az alábbi projektekbe és support lehetőségekbe kapcsolódhatnak be:

Nagyvállalati ügyfeleink manapság a fejlesztési és üzemeltetési folyamataik egyszerűsítésére konténer orkesztrációs PaaS (Platform as a Service) infrastruktúrát vezetnek be. A mi feladatunk a technológiai integrációs kérdések megoldása: a Kubernetes alapú orkesztrátort (pl. OKD vagy OpenShift) a nagyvállalat informatikai rendszerébe (logging, monitoring, CICD, AD, loadbalancer, network, IaaS, security elvárások, jogosultságkezelés, backup/restore, perzisztens storage stb.) kell illesztenünk.
Miután nagyvállalati ügyfeleinknél bevezetésre került egy PaaS platform, jellemzően éveken keresztül a továbbfejlesztésére kell összpontosítanunk az alábbi témák figyelembevételével: verzió upgrade-ek, DMZ kialakítás, beköltöző üzleti projektek igényeinek megvalósítása, Service mesh.
Nagyvállalati ügyfeleinknél az elmúlt évtizedekben több száz alkalmazás került bevezetésre, ezek nagyrésze mára legacy-vá vált, üzemeltetésük ellehetetlenült. Ezen alkalmazások konténerizációját és egy egységes konténer futtató környezetbe való migrációját segítjük.
Amikor nagyvállalati ügyfeleinknél bevezetésre kerül egy konténer orkesztrációs platform, akkor hirtelen rengeteg új technológia „szakad rájuk”: Docker, OpenShift, CICD, DevOps, Prometheus, ELK, Service mesh, stb. Oktatás keretein belül segítjük az üzemeltetőknek, fejlesztőknek, architekteknek, projektvezetőknek, vezetőknek a termékek megismerését, hogy minél könnyebben birtokba vehessék az új platformot.
Az általunk bevezetett konténer orkesztrációs platformok rendszerint kritikus üzleti alkalmazásokat futtatnak, ezért rendkívül fontos a futtató platform magas rendelkezésre állása, melyhez 7X24 támogatást biztosítunk.
Miután nagyvállalati ügyfeleinknél bevezetésre kerül egy konténer orkesztrációs platform, gyors ütemben elkezdenek beköltözni az üzleti projektek. Az alábbi témákban nyújtunk támogatást számukra: konténerizáció, logging, monitoring, service-to-service kommunikáció, healthcheck, autoscaling, base image, alkalmazás konfiguráció.
vizsga

Vizsgák

Szeretünk tanulni és másokat is fejlődésre inspirálni! A Cloud-native platform kompetenciafelhőben is fontosnak tartjuk a képzését, egyéni fejlődést, ezért évente több tanfolyami lehetőséget is biztosítunk a felhőtagok számára. Folyamatosan vizsgáljuk, hogy a kompetenciával kapcsolatban milyen tanfolyamok, vizsgák vannak, amiket érdemes letenni. 2020-as évben a fókusz a Kubernetes Certified Service Provider (KCSP) minősítés megszerzése volt, melynek előfeltételét teljesítettük: 3 db Certified Kubernetes Administrator (CKA) vizsgát tettünk le. Itt nem álltunk meg, szakmai tudásunkat tovább bővítettük Certified Kubernetes Application Developer (CKAD) és Certified Kubernetes Security Specialist (CKS) vizsgákkal. A vizsgázott kollégák Kubernetes szakértelmükkel, jelentős tapasztalataikkal, tanácsadással segítik a vállalkozásokat a Kubernetes, a cloud-native megoldások és a DevOps eszközök sikeres bevezetésében.

1 / Certified Kubernetes Administrator

A Certified Kubernetes Administrator (CKA) minősítést a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) vezette be a Linux Foundationnel karöltve. A vizsga során a jelölteknek egy parancssori felületen kell Kubernetes adminisztrációval kapcsolatos feladatokat megoldania.

vizsga
vizsga

2 / Certified Kubernetes Security Specialist (CKS)

A Certified Kubernetes Security Specialist (CKS) minősítést a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) vezette be a CKA-val vizsgával rendelkező szakértők számára. A vizsga során konténer alapú alkalmazások és Kubernetes platform biztonsági kérdéseivel kapcsolatos tudásásról kell számot adni build, deploy és runtime témában.

3 / Certified Kubernetes Application Developer (CKAD)

A Certified Kubernetes Application Developer (CKAD) vizsgákkal bizonyítjuk tudásunkat, jártasságunkat a Kubernetes platform használatában Cloud Native alkalmazásfejlesztési feladataink során.

vizsga
IT karrier és állás

csatlakozz hozzánk!

fejlődj és dolgozz velünk együtt