3 napos DevOps Bootcamp az Alerant-nál

Válts DevOps szakterületre nálunk!

Érdeklődsz a DevOps iránt? Szeretnéd jobban megismerni, hogyan dolgoznak a DevOps mérnökök? Ha szakterület váltáson gondolkozol, nálunk mélyreható betekintést nyerhetsz a DevOps világába. Amennyiben sikeresen teljesíted a DevOps bevezető Bootcamp-et, egy DevOps mérnöki állást is felkínálunk számodra!

header
hullám

A tanfolyam főbb paraméterei

Regisztráció

2022.06.17-ig
Időpont

2022.06.27-29
Elfoglaltság

3 nap, 9-17h
Részvétel

Ingyenes
Helyszín

Budapest Infopark

Mire számíthatsz a képzés során?

 • A DevOps Bootcamp oktatásunkat azzal a céllal szeretnénk megvalósítani, hogy az alapvető DevOps tudást átadhassuk a terület iránt érdeklődőknek.
 • A 3 napos oktatás során a legjobb szakembereinktől és mentorainktól tanulhatsz.
 • Nem csak elméleti tudást adunk a számodra, hanem lesz lehetőséged élesben is kipróbálni a tanultakat különféle laborgyakorlatokon.
 • A program során tanultak remek alapot fognak adni ahhoz, hogy elkezdhesd nálunk DevOps-os karriered.
 • A DevOps alapfogalmak mellett megismerkedsz többek között a Dockerrel, konténer orkesztrációval, Jenkins-sel, Cloud Native fejlesztésekkel és az Azure DevOps-sal is.
mire

Amiért érdemes részt venni a DevOps Bootcamp-en:

airplane
 • Pályakezdő DevOps-osként nagyon nehéz megnyerni a cégek bizalmát és elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az Alerant DevOps Bootcamp képzésének köszönhetően a legfontosabb alapokat megtanítjuk Neked.
 • Ha sikeresen teljesíted a Bootcamp-et, tőlünk megkapod a bizalmat és ajánlatot kaphatsz egy DevOps mérnöki pozícióra.
 • A belépésedet követően a mentoraink támogatására továbbra is számíthatsz és a folyamatos szakmai fejlesztésedre is nagy hangsúlyt fogunk fektetni.
 • A csatlakozásod után szakmailag elhivatott, professzionális csapatban dolgozhatsz rugalmas Home Office lehetőséggel és munkaidővel.
hullám

Programterv

1. nap

09:00-10:30
Általános DevOps 1.rész

10:45-12:15
Általános DevOps 2.rész

13:15-15:15
Docker alapok + labor

15:30-17:00
Konténer orkesztráció alapok 1.rész

2. nap

09:00-12:00
Nexus image registry + labor

13:00-14:30
Konténer orkesztráció alapok 2.rész

14:45-15:15
Git & GitLab

15:15-17:00
Jenkins + labor

3. nap

09:00-12:15
Azure DevOps + labor

13:15-14:15
Haladó pipeline fejlesztés

14:30-16:00
Alkalmazások felkészítése a felhőbe költözésre

16:00-17:00
DevOps End-to-End labor

OKTATÓK

Csendes Dávid

Csendes Dávid

Horváth Attila

Horváth Attila

Inotay Krisztián

Inotay Krisztián

Jagusztin László

Jagusztin László

Kiss Olivér

Kiss Olivér

Programok részletesen

skip

1.nap

09:00-10:30: JAGUSZTIN LÁSZLÓ – Általános DevOps 1.rész

A DevOps mint szó, mindenkinek mást jelent. A bevezető első részében körbejárjuk miért jött létre a DevOps mint gondolat, mi az a probléma, amit az IT szervezetek szeretnének vele megoldani és miért van az, hogy nincs egy egységes definíció, projekt terv, amely segítségével könnyen meg tudjuk valósítani.

10:45-12:15: JAGUSZTIN LÁSZLÓ – Általános DevOps 2.rész

A bevezető előadás második részében foglalkozunk a DevOps jelentésével folyamati, technológiai és szervezeti szinten is, mert ezek külön-külön nem értelmezhetőek. Együtt alkalmazva viszont segítenek elérni azokat a célokat, amelyek megoldására létrejött ez a módszertan.

13:15-15:15: KISS OLIVÉR - Konténerizáció alapjai, Docker és más konténer technológiák (labor gyakorlattal)

Ebben a 2 órás blokkban a konténerek szerepéről, a konténerizáció történetéről és a konténer szabványokról fogunk átfogóan beszélgetni. Gyakorlatban is megnézzük az image építés és futtatás lehetséges módjait. Szót ejtünk a docker mellett a containerd, buildah, podman, cri-o technológiákról is.

15:30-17:00: INOTAY KRISZTIÁN - Konténer orkesztráció alapok – Openshift 1.rész

A másfél órás prezentáció során megismerkedünk látványos példák bemutatásával az orkesztráció fogalmával. Részleteiben ismertetjük azt a problémakört, amelyet ezzel a módszerrel szeretnénk egyszerűsíteni, majd végignézünk néhány példát, amelyek elmélyítik az ismereteket mindazzal kapcsolatban, hogy mit is takar az orkesztráció fogalma. Az előadás következő szekciójában elkezdünk ismerkedni azzal, hogy a felmerült problémákat a Kubernetes - mint orkesztrátor - hogyan oldja meg, illetve milyen építőkockákat is tartalmaz ez a szoftver ahhoz, hogy komplex alkalmazásokat futtassunk rajta.


2.nap

9:00-12:00: KISS OLIVÉR - Nexus image registry (labor gyakorlattal)

Egy fél órás elméleti részben áttekintjük az artifact és az artifact repository fogalmát, majd megvizsgáljuk, hogy a Nexus milyen repository típusokat, formátumokat támogat. Több szempontból is megnézzük, hogyan, milyen képességekkel segíti a Docker image-ek tárolását. Megvizsgáljuk a Nexus telepítési lehetőségeit. Majd egy labor keretében egy Nexus-hoz kapcsolódó gyakorlati feladatot is megoldunk.

13:00-14:30: INOTAY KRISZTIÁN – Konténer orkesztráció alapok – Openshift 2. rész

Az előadás során befejezzük a Kubernetes építőkockákkal történő ismerkedést, majd végezetül egy bemutató keretein belül megismerjük, hogy mit ad mindehhez hozzá az OpenShift, és megnézzük az eszköz webes konzolját, ahol gyakorlatban is láthatjuk, hogy a korábban ismertetett elemek miként adnak ki egy kerek egészt.

14:45-15:15: HORVÁTH ATTILA – Git & GitLab

Egy fél órás elméleti részben áttekintjük a verzió kezelő rendszerek közötti különbségeket, a git múltját. Beszélünk a branching stratégiáról, a git szerepéről a CI/CD folyamatokban, és megnézzük a GitLab-ot, és az általa adott integrációs lehetőségeket.

15:15-17:00: HORVÁTH ATTILA – Jenkins és Jenkins labor

Ebben a közel 2 órás blokkban a Jenkins történetéről és a CI/CD-ben betöltött szerepéről fogunk beszélni. Megvizsgáljuk a pluginek nyújtotta lehetőségeket, és különböző Jenkins konfigurációkat, pipeline és library használatát. Az elméleti rész után közös laborgyakorlatban nézzük meg a Jenkins-t.


3.nap

9:00-12:15: HORVÁTH ATTILA – Ismerkedés az Azure DevOps-al: az első pipeline (labor gyakorlattal)

Ebben a bevezető 2 órában megismerjük az Azure DevOps elemeit. Gyors áttekintést adunk a Board-ról, a Wiki-ről, a Repo-ról és az Artifacts-ról. Bepillantást adunk a Build és Release pipeline-okba és meg tudjuk azt is, miben különbözik a Microsoft hosted és a self-hosted agent. Az előadás végére képesek leszünk az első build pipeline összerakására, így egy laborgyakorlat keretében meg is építjük első pipeline-unkat az Azure DevOps-ban.

13:15-14:15: HORVÁTH ATTILA - Haladó pipeline fejlesztés: újra felhasználható build és release pipeline építőelemek használata

Az Azure DevOps elméleti alapozás következő 1 órájában megismerkedünk az Azure pipeline-ok újra felhasználható elemeivel, a pipeline template-k használatával a build pipeline-okban, illetve a saját Task Group-k használatával a release pipeline-okban. Bemutatjuk, hogyan történik a build és a release folyamat összekötése, mellyel teljes automatizált pipeline-t építhetünk a forráskódtól a futó alkalmazásig.

14:30-16:00: CSENDES DÁVID - Alkalmazások felkészítése a felhőbe költözésre

Ahogy közeledünk a felhőhöz, felmerül bennünk a kérdés: szép és jó, hogy készen áll az infrastruktúra, ki tudjuk telepíteni az alkalmazásainkat, de mégis, hogy fognak ezek futni? Mire kell felkészítenünk az alkalmazásunkat, miben lesz más a felhőben való futtatás a korábban megszokottakhoz képest? Összeszedjük mindazokat a tulajdonságokat, amiktől cloud-native-re késznek mondhatjuk magunkat fejlesztői szemszögből.

16:00-17:00: CSENDES DÁVID - DevOps End-to-End labor

Záróakkordként egy labor feladat során hasznosítjuk mindazt, amit tanultunk: egy előkészített példaalkalmazást cloud-native-vé alakítunk, majd automatizált folyamatok segítségével kitelepítjük a felhőbe. Ezzel a laborral egy teljes képet kaphatunk arról, milyen sokat tanultunk ezekben a napokban!

Jelentkezem a Bootcamp-re

Kinek ajánljuk a DevOps Bootcamp-et?

 • Java/JavaScript/Python fejlesztő mérnököknek,
 • akik rendelkeznek legalább 2-3 év IT-s munkatapasztalattal,
 • és szeretnének megismerkedni a DevOps világával,
 • valamint akár munkahelyváltásban is gondolkodnak.
cars

Amire szükséged lesz a Bootcamp során

need
 • saját laptopodat mindenképp hozd magaddal
 • 3 napra tedd magad szabaddá, hogy részt tudj venni személyesen az eseményen
 • DevOps és fejlesztői eszközök előkészítését egyeztetni fogjuk veled a Bootcamp előtt
 • jókedvedre, nyitottságodra, ügyességedre és motiváltságodra is számítunk

Hogyan fog kinézni a kiválasztási folyamat?

 • Jelentkezésed során kérjük a személyes adataid mellett lehetőleg küldd el számunkra a szakmai önéletrajzodat is, hogy lássuk eddigi tapasztalataidat.
 • A jelentkezőket egy előzetes online beszélgetésre hívjuk, ahol a motivációkról és szakmai terveikről kérdezzük őket. (kb. 30-45 perc).
 • A meghallgatott jelentkezők közül kiválasztásra kerülnek azok, akik rendelkeznek a megfelelő alaptudással és komolyabb motivációval a képzés iránt.
 • A kiválasztott jelentkezőket értesítjük és egyeztetjük velük a további tudnivalókat.
cars
hullám

Jelentkezem a DevOps Bootcamp tanfolyamraGyakran Ismételt Kérdések

 • Miért ingyenes a DevOps Bootcamp?
  Mert a Bootcamp résztvevők közül a legjobbaknak felajánlunk egy álláslehetőséget DevOps mérnök pozícióink közül.
 • Ha elvégzem a Bootcamp-et, automatikusan felvételt nyerek hozzátok?
  A részvétel már jó kezdet, ha ügyes vagy és tettre kész, jó eséllyel kapsz ajánlatot.
 • Hány fővel tervezitek elindítani a DevOps Bootcampet?
  Terveink szerint 4-8 fővel indulnánk. Kis csoportban könnyebb az egyénekre elegendő figyelmet fordítani.
 • Hány főnek terveztek ajánlatot adni a tanfolyam után?
  3-4 fővel bővítenénk a csapatunkat, de ha többekben látunk fantáziát, fogunk találni mindenkinek helyet!